Kazanmak Ve Berabere

 

KAZANÇ VE BERABERE



 

Şahmatla oyunu kazanmayı öğrenmiştiniz.Aynı zamanda PAT ile de berabere olabileceğini öğrendiniz. Bu derste diğer kazanç ve berabere yollarını öğreneceğiz.


Rakibiniz terkederse oyunu kazanırsınız.Bu demektir ki, rakibiniz durumunun umutsuz olduğunu, ne oynarsa oynasın kaybedeceğini düşünüyor ve bu sebepten devam etmiyordur.Rakibiniz terk ederse mat etmiş gibi kazanmış olursunuz. Yeni başlayanlar mat olana kadar oynamalıdırlar. Rakibinizin oyunu nasıl bitirdiğini görerek de öğrenebilirsiniz. Belki de kim bilir rakibiniz pat yapabilir.

 


Satranç saati kullanılıyorsa oyunu zamandan da kaybedebilirsiniz. turnuvuda oynuyorsanız, sınırlı bir zamanınız vardır. Oyun ne kadar zamanınız kaldığını gösteren bir satranç saatiyle oynanır. Zamanınız biterse ve rakibinizin mat edecek taşı varsa oyunu kaybedersiniz. 

 


 

Bir satranç oyunu, iki tarafında mat edecek taşı yoksa berabere biter.Sadece İki Şahın kaldığı durumda oyunu bırakabilirsiniz.Durum beraberdir .


 
Şah ve Ata karşı Şah beraberedir.Diagramdan da matın mümkün olmadığını görebilirsiniz.Eğer Şaha karşı Şahınız ve iki atınız varsa mat etmek mümkündür, ama zorunlu olurak mat mümkün değildir.Dolayısıyla beraberedir.

 
Şaha karşı Şah ve Fil de kazanamaz.Bu konum gelirse beraberedir.Şah ve Ata karşı, Şah ve At veya Şah ve File karşı Şah ve Fil de beraberedir.Şah ve iki Fille Şahı mat edebilirsiniz (ama çok zordur).Şah, Fil ve Atla Şahı mat edebilirsiniz (ama çok zordur).

Hamlenizi yaptığınız zaman durumun eşit olduğunu düşünüyorsanınız.Berabere teklif edebilirsiniz .Eğer rakibiniz berebere teklifinizi kabul ederse oyun berabere olur.Fakat bu satranç kariyerinizde bu seviyedeyken, berabere teklif etmemek veya teklifi kabul etmemek daha iyidir.Her oyunu mat veya pat  olana kadar oynayınız. 
Eğer aynı konumu hamle sırası aynı kişide olmak üzere üç kez varılırsa oyun berabere olur.Bu şekilde ancak hamleleri yazıyorsanız veya birisi izliyorsa berabere yaplabilirsiniz. Dikkat ediniz bu kural  hamle tekrarı değil.Sürekli şahdan dolayı değil konum tekrarı oluştuğundan berabere olur. 
Oyunun herhangi bir aşamasında İKİ oyuncuda 50 hamle boyunca taş almamış veya piyon sürmemişse , oyun beraberdir. Tek başına Şah kalmışsa bile rakip Piyonu saymaya yeniden 1'den başlarız. 

         https://www.biltek.tubitak.gov.tr/gelisim/satranc/sat/ders14.shtml